Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΑΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

 





1/6/2023

 

Στο φόντο μιας νέας οικονομικής κρίσης που έρχεται , όπως όλα δείχνουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει τα μέτρα της. Μας προετοιμάζει για ένα νέο κύκλο επίθεσης στο εισόδημα και τα δικαιώματα μας.

Θα το ανεχτούμε ?

 

Συνάδελφοι,

            Την ώρα που τα Κόμματα που διεκδικούν τον Κυβερνητικό θώκο  έχουν φτιάξει μία «μαγική εικόνα» σταθερότητας, ανάπτυξης και δικαιοσύνης, για την επόμενη μέρα των εκλογών, έρχεται η Εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να γκρεμίσει με κρότο αυτό το χάρτινο σκηνικό.       

Η  έκθεση αυτή προβλέπει

·         Κατάργηση των μέτρων στήριξης για την ενέργεια, μέχρι το τέλος του 2023. Τέρμα και επίσημα πλέον στα  power και fuel pass.

 

·         Νέα πράσινα χαράτσια για σπίτια αυτοκίνητα, και τις μικρές επιχειρήσεις. Ακόμα πιο γρήγορη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με τις επιπτώσεις που ήδη πληρώνει  ακριβά  η τσέπη μας και το περιβάλλον.

 

·         Συνέχιση της «προσπάθειας για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» . Επιτάχυνση δηλαδή χιλιάδων πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και επαγγελματικής στέγης προκειμένου να «ξεκοκκινίσουν» οι τράπεζες από δάνεια που ο λαός μας δεν  μπορεί να αποπληρώσει.

 

·         Επιτάχυνση των Ιδιωτικοποιήσεων σε κρίσιμους τομείς όπως πχ το νερό.

 

Σε αυτά τα πλαίσια προτείνεται και η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης»  με  την             αναμόρφωση  της «τρέχουσας  φορολογικής δομής»  για τους αυτοαπασχολούμενους, προκειμένου – όπως λένε - να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

           

             Δεν μας φτάνει που ήδη οι μικροί επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι σηκώνουν  το 95% των             φορολογικών βαρών, δεν φτάνει που ο πληθωρισμός εκτίναξε τα κρατικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους,  (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα), δεν φτάνει που η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών «κουρεύει» καθημερινά το εισόδημα χιλιάδων επαγγελματιών λόγω των  παράλογων κρατήσεων και προμηθειών από τις τράπεζες, ανοίγει για μια φορά ακόμα η συζήτηση περί φοροδιαφυγής των μικρών επαγγελματιών.

                       

                        Θυμίζουμε την προηγούμενη φορά που άνοιξε αυτή η συζήτηση περί φοροδιαφυγής των μικτών επαγγελματιών, οι αυτοαπασχολούμενοι απώλεσαν  το αφορολόγητο όριο  και άρχισαν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, επιβλήθηκε το χαράτσι-τέλος επιτηδεύματος, εκτινάχτηκε η προκαταβολή φόρου στο 100% και πολλά ακόμα.  

            Την ίδια  στιγμή  οι εφοπλιστές  φορολογούνται  εθελοντικά  οι τραπεζίτες απολαμβάνουν τον αναβαλλόμενο φόρο και τις ανακεφαλαιοποιήσεις, οι στρατηγικοί επενδυτές φοροαπαλλάσσονται, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες απολαμβάνουν πολλαπλές  επιδοτήσεις παρά  τα  προνομιακά συμβόλαια με μειωμένες τιμές που εξασφαλίζουν στην ενέργεια.

             Στην συζήτηση επιστρέφει και η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων. Τα αντικειμενικά κριτήρια που χαράτσωσαν αλύπητα ιδιαίτερα τους μικρούς επαγγελματίες τη δεκαετία του 1990 μιας και επιβλήθηκαν  ως κεφαλικός φόρος ανεξαρτήτως της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογούμενων. Παράλληλα προωθείται η ενίσχυση της «φορολογικής συμμόρφωσης» με την  επέκταση χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών στοιχείων για την φορολογική μας αφαίμαξη.


           
            Με λίγα λόγια, ο κοινός υποβολέας και συνοδοιπόρος όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθαρίζει ότι και με την επόμενη Κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, ένα μεγάλο μέρος των επαγγελμάτων θα περάσει το επόμενο διάστημα δια πυρός και σιδήρου.

                       

            Συνάδελφοι,

 Σε μια περίοδο που οι επιχειρηματικοί όμιλοι, κολυμπάνε στο άφθονο χρήμα του ταμείου Ανάκαμψης, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οι μικροί επαγγελματίες καλούνται άλλη μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο.

            Απέναντι στην αυριανή Κυβέρνηση όποια και να είναι αυτή, και στα διάφορα κόμματα που      την αντιπολιτεύονται, συμπολιτευόμενοι, μόνο ο μαζικός, ανυποχώρητος αγώνας των επαγγελματιών μπορεί να αποκρούσει αυτήν την πολιτική.

            Μπορούμε να τα καταφέρουμε ήδη με τον αγώνα μας, μαζί με τους εργαζόμενους, καταφέραμε να σταματήσουμε  10 πλειστηριασμούς. Η δύναμη μας βρίσκεται στην μαζική συλλογική πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο μεγαλοεπιχειρηματιών, Κυβερνήσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στον συνδικαλισμό των Υπουργικών διαδρόμων, των διασυνδέσεων, των προεκλογικών υποσχέσεων που έχει χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά.

            Μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί. Συσπειρωμένοι στα σωματεία και την Ομοσπονδία μας. Να διεκδικήσουμε  μέτρα στήριξης του εισοδήματος μας, και ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας.

 

Απαιτούμε

-Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως  ήταν πριν την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική    αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση ως το 45% για το  μεγάλο κεφάλαιο

-Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

-Κατάργηση της προκλητικής έμμεσης φορολογίας. Του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στα τιμολόγια   ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνίας, στις υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης

-Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για εισοδήματα ως και 12.000. Προοδευτική αύξηση για τα μεγαλύτερα κέρδη

-Για την εφορία και τις τράπεζες: Διαγραφή όλων των τόκων και των προστίμων. Διαγραφή του 30% του εναπομείναντος χρέους και μηνιαίες δόσεις στο ύψος του 5% του εισοδήματος

-Διαγραφή των χρεών ατομικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Πιο ειδικά, διαγραφή τόκων, προστίμων του ποσού που προκύπτει από τα χρέη της εισφοράς υγείας, γιατί η υγεία όλων μισθωτών και α/α πρέπει να είναι δωρεάν και στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

-Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για τους μικρούς επαγγελματίες.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                                            ΣΦΑΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Την Τετάρτη 22/11 Κλείνουμε τα μαγαζιά μας. Το φορολογικό έκτρωμα της Κυβέρνησης δεν θα περάσει!!!

  10/11/23 Δελτίο Τύπου Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – έκτρωμα της Κυβέρνησης δεν θα περάσει. Όλοι οι ελεύθεροι Επαγγελματίες , Αυτοαπασχολούμενοι , Επιστήμονες Την τέταρτη  22/11 Κλείνουμε τις βιοτεχνίες, τα μαγαζιά μας, τα γραφεία  μας Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση 12.00μμ στην Ομόνοια και στην πορεία στο Υπουργείο οικονομικών             Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές που είπαν ένα ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ , στα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Με μαχητικό συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας κάναμε ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα ανεχθούμε να μας φορτώσουν και άλλα βάρη.             Την Τετάρτη 8/11 έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα.               Συνεχίζουμε δυναμικά. Με τον αγώνα μας ακυρώνουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα φοροεπιδρομή στους μικρούς επαγγελματίες . Καλούμε τα Σωματεία και τις Ενώσεις να εντείνουν το άνοιγμα που έχουν ξεκινήσει στους συναδέλφους. Με εξορμή

Δευτέρα 3/7 κινητοποίηση για αποτροπή πλειστηριασμού σε σπίτι συναδέλφου μας

  ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ – ΕΜΠΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Αιμίλιου Βεάκη 36 2 ος όροφος τκ 12134 Αρ. Μητ. Σωμ. 30047/2014 τηλ 2105754560 – 69 74702115 6932383032 https://enosieveperisteriou.blogspot.com/ enosieveperisterio y @yahoo. com 30/6/2023   Η Ένωση Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Περιστερίου καταδικάζει έναν ακόμη πλειστηριασμό που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τα fund την Δευτέρα 3/7/23 και αφορά το σπίτι συναδέλφου μας στο Περιστέρι. Πρόκειται για μια ακόμη πρώτη κατοικία από τις χιλιάδες που έχουν βάλει στο μάτι ότι θα αρπάξουν τα κοράκια, αξιοποιώντας όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Δεν θα τους περάσει, θα είμαστε εκεί να αποτρέψουμε έναν ακόμη απαράδεκτο πλειστηριασμό. Δεν θα αφήσουμε το συνάδελφό μας μόνο του, να του πάρουν το σπίτι που το έφτιαξε με κόπο και ιδρώτα και τώρα κινδυνεύει να το χάσει. Απαιτούμε την αναστολή όλων των πλειστηριασμών, την καθολική προστασία της πρώτης κατοικία